24 tips til hvordan du kan spare penger ved valg knyttet til bank og forsikring

Her gir vi deg 24 nyttige tips til hvordan du spare penger under julehandelen og i det nye året ved valg knyttet til bank, forsikring og pengeoverføringstjenester til utlandet.

Opphavsrett: Microsoft Office Online

I desember gir vi deg 24 tips til hvordan du kan betale mindre i bankgebyr, få lavere renteutgifter, høyere innskuddsrente og lavere forsikringspremie for forsikring med den forsikringsdekningen du trenger.

Av: Finansportalen

24. desember 2011

Frem til julaften gir vi deg 24 tips til hvordan du kan betale mindre i bankgebyr, få lavere renteutgifter, høyere innskuddsrente og lavere forsikringspremie for forsikring med den forsikringsdekningen du trenger.

24. desember 2011 – Mange kan spare tusener på å bytte bank. Sjekk om det kan lønne seg for deg.

Mange har tusenvis å spare på å skifte bankforbindelse uten at de vet det selv. Kanskje du er en av dem? Det kan være vel verdt det å bruke litt tid på å sjekke om du har konkurransedyktige bankbetingelser gjennom å sammenligne med betingelser fra andre banker i Finansportalens bankbarometer.

Enkelt å bytte bank

Hvis du ser at du kan oppnå bedre betingelser i en annen bank bør du vurdere å bytte bankforbindelse – og det er slett ikke så vanskelig som du kanskje tror. Gjennom bytt bank i Finansportalen kan du når som helst på døgnet be om tilbud eller hjelp til å bytte fra ny bank eller også om bedre betingelser i banken du har i dag. Les mer om hvordan du går frem for å bytte bank og enklere bankbytte.

Alle banktjenester samlet hos èn bank eller ha flere kundeforhold?

Ved sammenligning viser det seg ofte at det kan være vel så mye å hente på å ha flere kundeforhold, som å samle alle banktjenester hos en bank. Les mer i ta tre banker og Forbrukerrådet advarer mot kundeprogram.

23. desember 2011 – Mange kan spare tusener på å bytte forsikringsselskap – er du en av dem?

Det kan være tusenvis av kroner å spare på å bytte forsikringsselskap. Gjennom å tegne forsikring kjøper du deg fri fra risiko. Men hvilken risiko er det viktig å kjøpe seg fri fra og hva kan du like gjerne dekke selv? Her gir vi deg rådene du trenger for å vurdere ditt forsikringsbehov. Les mer i trenger du forsikringen og verdt å vite om forsikring og ved valg av forsikringsleverandør.

Med Finansportalens forsikringskalkulatorer finner du enkelt og raskt frem til hvilket forsikringsselskap som gir deg den forsikringsdekningen du trenger til lavest mulig forsikringspremie for bil, hus, reise og innbo.

Hus-/villaforsikring

Har du bolig i form av hus, rekkehus, selveierseksjon eller fritidsbolig må du tegne hus- og innboforsikring, for å være dekket eksempelvis ved brann. Les mer om når du må ha husforsikring.

Bruk husforsikringskalkulatoren i Finansportalen til raskt og enkelt finne frem til forsikringsselskapet med forsikringstilbud med tilstrekkelig forsikringsdekning til lavest mulig forsikringspremie.

Innboforsikring

Les mer om hvordan du forsikrer innbo og sjekk hvilket forsikringsbehov du har for ditt innbo i innbokalkulatoren fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

Når du har tenkt gjennom ditt forsikringsbehov finner du raskt og enkelt frem til det forsikringsselskapet i markedet som gir deg den innboforsikringen du trenger til lavest mulig forsikringspremie gjennom Finansportalens forsikringskalkulator for innboforsikring.

Bilforsikring

Det er flere ting du bør tenke over før du velger bilforsikring, om du skal kunne være sikker på å være tilstrekkelig dekket om uhellet er ute til lavest mulig forsikringspremie. For eksempel; Hvem skal forsikringen gjelde for? Hvor skal forsikringen gjelde? Hva skal dekkes – trenger du tilleggsdekning og helkasko? Hva kan du tåle i egenandel? Les mer i veien til riktig bilforsikring.

Med Finansportalens bilforsikringskalkulator finner du enkelt og raskt frem til bilforsikringen  som vil dekke ditt forsikringsbehov til lavest mulig forsikringspremie.

Reiseforsikring

Ditt forsikringsbehov avhenger av hvor du skal reise og hvor godt du selv ønsker å være dekket. Før du vurderer valg av reiseforsikring bør du skaffe deg informasjon om landet du skal reise til eksempelvis fra Utenriksdepartementets landssider – Informasjon når du skal ut og reise (UDs land- og reiseinformasjon).

Når tiden er kommet for å velge reiseforsikring sammenligner du enkelt og raskt med vilkår og forsikringspremier for andre reiseforsikringstilbud i Finansportalens reiseforsikringskalkulator.

22. desember 2011 – Drømmer du om egen bolig? Spar opp egenkapital

Mange banker tilbyr såkalte førstehjemslån til førstegangskjøpere av bolig med lavere boliglånrente sammenlignet med andre boliglån. For å få tilbud om førstehjemslån må bankens kredittvurdering vise at du har vilje og evne til å betjene lånet. I tillegg stiller mange banker krav om at du har Boligsparing for ungdom etablert i banken og etablerer et kundeforhold med bruks-/lønnskonto med lønnsinngang osv. Les mer om hva som påvirker din forhandlingsposisjon.

Etter Finanstilsynets innstramning av retningslinjene for forsvarlig utlånspraksis for lån til boligformål 1. desember d.å. er kravet til oppspart egenkapital ved kjøp av bolig økt fra tidligere 10 % til nå 15 % av kjøpesum. I tillegg må man kunne dekke kjøpsomkostninger.

Start BSU-sparing – sparing øremerket kjøp av bolig

Boligsparing for ungdom, også kalt BSU, er en gunstig spareordning med høyere innskuddsrente enn vanlig sparekonto, som også gir rett til skattefradrag på 20 % av sparebeløpet. Maksimalt kan man spare inntil 20 000 kroner årlig, som vil gi 4 000 kr lavere skatt. Les mer om BSU i skatteetatens Lignings-ABC 2011.

Samlet kan du spare opp til 150 000 kroner på BSU til og med det året du fyller 33 år. Pengene kan kun brukes til boligformål gjennom å bli benyttet til kjøp av ny bolig eller nedbetaling av eksisterende boliglån (forutsatt at du har kjøpt og flyttet inn i boligen etter at sparingen har startet). Bruker du pengene til annet enn de nevnte boligformålene, må du betale skattefordelen tilbake. Man kan bare åpne BSU-konto èn gang, men BSU-sparingen kan enkelt flyttes til annen bank med hjelp fra ny bankforbindelse.

Du finner enkelt og raskt frem til banken med den høyeste innskuddsrenten på BSU i Finansportalens Bankinnskuddsbarometer.

Startlån – en mulighet for deg, som ikke får lån fra private banker

Banker og kredittinstitusjoner stiller høyere krav til betjeningsevne og sikkerhet enn offentlige aktører gjør. Personer som ikke får lån fra private banker eller som mangler egenkapital kan søke om Startlån til kjøp av bolig gjennom sin kommune. Les mer om Startlån fra kommunene på husbanken.no og finn frem til din kommune hos Norge.no – Kommunene.

Tenk deg godt om før du ber andre om å gi banken ekstra sikkerhet for ditt lån

En fersk undersøkelse utført av Norstat på oppdrag av Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) viser en markant økning i antall boligkjøpere under 40 år som får hjelp fra foreldre for å etablere seg med egen bolig. Men tenk deg godt om før du ber andre om å gi banken ekstra sikkerhet for ditt lån.

Kausjon innebærer at en annen person garanterer overfor banken at du vil kunne oppfylle dine forpliktelser. Så lenge du klarer å betjene lånet vil det ikke ha noen konsekvenser å være kausjonist. Men hvis livssituasjonen din skulle endre seg og du ikke lenger klarer å betale renter og avdrag, kan banken kreve at kausjonisten dekker bankens krav. Les mer om hvilke rettigheter og plikter man har som kausjonist.

21. desember 2011 – Tenk sikkerhet når du bruker banken uansett hvor du er

Det kan koste deg dyrt om du ikke tar forhåndsregler og tenker sikkerhet når du bruker banken. Svindelmetodene er mange, men det er mange gode informasjonskilder tilgjengelig og mye du kan gjøre selv for å unngå å bli utsatt for svindel. Her kan du blant annet lese mer om hvordan du kan betale sikkert med kort og hvordan du kan gjøre nettbanken din sikker.

Slik finner du seriøse nettbutikker

Forbruker Europa kan hjelpe deg med å finne ut om nettbutikken er til å stole på og gir deg informasjon ved kjøp av varer og tjenester på tvers av landegrensene i Europa. De kan også bistå deg ved uenighet med næringsdrivende innen EU- og EØS-land, gjennom at Forbruker Europa er en del av det europeiske nettverket European Consumer Centre Network (“ECC Net”).

Sjekk om nettbutikken er til å stole på med Forbruker Europas Howard – kjøpsassistent og her gir Forbruker Europa deg 7 bud for tryggere netthandel.

Slik unngår du nettsvindel og spam

Forbrukerombudet får daglige henvendelser fra forbrukere som har vært utsatt for svindelforsøk. Er du usikker på om et tilbud du har fått er seriøst eller et forsøk på svindel, kan et besøk hos Forbrukerombudets oppdaterte “svindelgalleri” hjelpe deg til og ikke la deg lure. Forbrukerombudet gir deg også mer informasjon om de vanligste typer svindel du kan bli utsatt for.

Med markedsadvarsler unngår du bedrageri

Hvis Finanstilsynet blir kjent med navngitte aktører, som opererer i markedet uten tillatelse, publiseres markedsadvarsler på tilsynets nettsider. Finanstilsynet publiserer også markedsadvarsler fra andre lands tilsynsmyndigheter. Se Markedsadvarsler – oversikt – Finanstilsynet. Finanstilsynet gir deg også mer informasjon om

20. desember 2011 – Hvor mye bør du låne?

Hvor mye du kan betjene av gjeld avhenger av hvor høy inntekt du har i forhold til utgifter – ikke bare på tidspunktet du tar opp lånet, men gjennom hele lånets løpetid. Med dagens rentenivå kan noen klare å betjene gjeld på 2,5 ganger bruttoinntekt eller mer – andre mindre.

I Finanstilsynets nye retningslinjer for forsvarlig utlånspraksis for lån til bolig 1. desember 2011 er bankene pålagt å vurdere at du kan tåle en renteøkning på 5 % fra dagens rentenivå. En renteøkning på 5 % eller mer er med andre ord det du også bør ta høyde for, hvis du vil være sikker på at økonomien din tåler en viss renteoppgang og redusere risikoen for at du kan få problemer med å betjene lånet.

Les mer om hvor mye du bør låne.

19. desember 2011 – Pass på at du betaler en konkurransedyktig forsikringspremie for husforsikringen din

Har du bolig i form av hus, rekkehus, selveierseksjon eller fritidsbolig må du tegne hus- og innboforsikring, for å være dekket eksempelvis ved brann. Les mer om når du må ha husforsikring.

Har du bolig i et sameie (selveier eller borettslag) tegnes husforsikringen av styret på vegne av andelshaverne dvs. deg m.fl. Forsikringspremien fordels og betales av andelshaverne gjennom husleien, som en del av felleskostnadene. Som andelshaver i sameie trenger du m.a.o. ikke en husforsikring, men for at innboet skal være dekket må du tegne din egen innboforsikring.

Prisene på husforsikring varierer fra selskap til selskap. Det du må betale i forsikringspremie for husforsikring avhenger av en rekke forhold bl.a.;

 • Hvor i landet boligen befinner seg.
 • Boligens standard
 • Boligens størrelse
 • Om boligen er bygd i tre eller mur
 • Hvilken type forsikring og dekninger som velges
 • Valg av egenandel
 • Om du har installert alarm og annet anbefalt sikkerhetsutstyr
 • Om du har andre forsikringer i selskapet
 • Om du har medlemsskap e.l. som forsikringsselskapet tilbyr særlig gunstige betingelser

Bruk husforsikringskalkulatoren i Finansportalen til raskt og enkelt finne frem til forsikringsselskapet med forsikringstilbud med tilstrekkelig forsikringsdekning til lavest mulig forsikringspremie.

Innboforsikring

Les mer om hvordan du forsikrer innbo og sjekk hvilket forsikringsbehov du har for ditt innbo i innbokalkulatoren fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

Når du har tenkt gjennom ditt forsikringsbehov finner du raskt og enkelt frem til det forsikringsselskapet i markedet som gir deg den innboforsikringen du trenger til lavest mulig forsikringspremie gjennom Finansportalens forsikringskalkulator for innboforsikring.

18. desember 2011 – Sett av penger til fremtidige utgifter, så unngår du lånefinansiering

For å kunne reparere eller erstatte større gjenstander eksempelvis kjøleskap å vedlikeholde og pusse opp boligen uten å bruke kredittfinansiering bør du sette av et beløp hver måned. Hvor mye du bør sette av avhenger av din bo- og levestandard, men Statens institutt for forbruksforskning kan gi deg en pekepinn i standardbudsjett for 2011.

For å få høyest mulig avkastning på pengene underveis, samtidig som de er lett tilgjengelige om det oppstår behov, bør du velge en bruks- eller sparekonto uten uttaksbegrensninger med høyest mulig effektiv innskuddsrente. Les mer om sparealternativer i verdt å vite om sparing i bank.

Husk også at hvis du har lån, må du være sikker på at innskuddsrenten er høyere enn lånerenten din for at det skal være lønnsomt for deg å ha penger «på bok». Les mer i sikker lønnsom sparing for deg med lån.

Du finner enkelt og raskt frem til sparekontoen med den høyeste innskuddsrenten i Finansportalens Bankinnskuddsbarometer.

Regelmessig vedlikehold kan spare deg for tusener av kroner

Ved å følge opp boligen med regelmessig vedlikehold kan mange tusen kroner være spart i sammenligning med reparasjonskostnadene etter manglende vedlikehold. Forbrukerrådet gir deg råd om vedlikehold for deg som bor i egen bolig, borettslag eller sameie.

17. desember 2011 – Velg bilforsikringen, som gir deg forsikringsdekningen du trenger, men ikke betal mer enn du må i forsikringspremie

Det er flere ting du bør tenke over før du velger bilforsikring, om du skal kunne være sikker på å være tilstrekkelig dekket om uhellet er ute til lavest mulig forsikringspremie. For eksempel; Hvem skal forsikringen gjelde for? Hvor skal forsikringen gjelde? Hva skal dekkes – trenger du tilleggsdekning og helkasko? Hva kan du tåle i egenandel? Les mer i veien til riktig bilforsikring. De viktigste faktorene som påvirker forsikringspremien på bilforsikring er;

 • Eierens/førerens alder – Unge sjåfører må betale høyere premie enn eldre.
 • Eierens/førerens adresse – Det er dyrere å forsikre en bil i en by enn på landet.
 • Bilmerke, modell og årgang – Det koster mer å forsikre en ny, dyr bil enn en gammel.
 • Årlig kjørelengde – Jo lengre du kjører, jo større er ulykkesrisikoen og jo høyere blir premien.
 • Bonus – Jo høyere bonus, jo lavere premie.
 • Kasko – Trenger du kasko eller delkasko, i tillegg til den pliktige ansvarsforsikringen?
 • Egenandel – Høy egenandel gir lavere premie.
 • Sikkerhetsutstyr, som blant annet FG-godkjent alarm, startsperre og airbag, gir vanligvis rabatter på hele eller deler av forsikringspremien.

Med Finansportalens bilforsikringskalkulator finner du enkelt og raskt frem til bilforsikringen  som vil dekke ditt forsikringsbehov til lavest mulig forsikringspremie.

I bilforsikringskalkulatoren finner du også selskapenes sikkerhetsforskrift, som forteller hvilket ansvar du har og hvilke konsekvenser det kan få for deg å ikke overholde dette. I tillegg finner du de generelle vilkårene som regulerer avtaleforholdet mellom deg og forsikringsselskapet.

16. desember 2011 – Har du en drøm? Lag en spareavtale med deg selv

Drømmer du om en ny kjole eller sykkel, reise til et eksotisk reisemål, motorsykkel eller bil? Da vil en voksende bankkonto bringe deg nærmere målet. Lag en spareavtale med deg selv og overfør penger fra din brukskonto til en sparekonto øremerket din drøm.

For å få best mulig avkastning på sparepengene bør du velge en sparekonto med uttaksbegrensninger som passer dine behov og som vil gi deg den høyeste effektive innskuddsrenten. Les mer om ulike sparealternativer i verdt å vite om sparing i bank.

Husk også at hvis du har lån, må du være sikker på at innskuddsrenten er høyere enn lånerenten din for at spareavtalen din skal bli lønnsom. Les mer i sikker lønnsom sparing for deg med lån.

Du finner enkelt og raskt frem til sparekontoen med den høyeste innskuddsrenten i Finansportalens Bankinnskuddsbarometer.

Så sikre er sparepengene i banken

Innskudd i norske banker er sikret med inntil 2 millioner kroner per innskyter. For utenlandske banker avhenger sikringsbeløpet av det enkelte lands sikringsordning. Her gir vi deg oversikt over alle bankenes sikringsordninger – bank for bank.

15. desember 2011 – Følg med på at du har konkurransedyktige bankbetingelser

I går satte Norges Bank ned styringsrenten, men lite tyder på at bankforbindelsen din vil la rentenedgangen komme deg til gode. Flere av de store bankene har allerede sagt at de vil la utlånsrenten stå uendret. Men hvis bankene ønsker det, kan de etter loven sette ned utlånsrenten med umiddelbar virkning for både eksisterende og nye kunder.

Forbrukerrådet mener at rentenedgangen også bør komme forbrukerne til gode, fordi finansnæringen leverer gode resultater – tross finanskrise. Dessuten er boliglån sikre produkter for bankene.

Vær bevisst og gjør det til en vane å sjekke hvilke banker som har det beste tilbudet, både på lån og sparing, oppfordrer direktør i Forbrukerrådet Randi Flesland. Det gjør du enkelt og raskt i Finansportalens bankbarometer;

Kan du oppnå bedre betingelser i en annen bank bør du be banken din om å gi deg bedre betingelser eller vurdere å bytte bank – og det er lettere å bytte bank enn du kanskje tror.

14. desember 2011 – Skal du sende penger til familie og venner i utlandet til jul? Bruk Finansportalen og sjekk prisforskjellene først

Innvandrere i Norge og nordmenn med innvandrerbakgrunn sender hvert år store beløp til slekt og venner i sine hjemland. Internasjonalt utgjør de private pengeoverføringene fra om lag 200 millioner migranter i verden minst 200 milliarder dollar pr. år. Dette er dobbelt så mye som all internasjonal bistand til sammen.

Men opptil 25 prosent av beløpene kan gå tapt i overføringskostnader (kilde: the Peace Research Institute Oslo PRIO). En effektivisering av pengeoverføringene vil være et viktig bidrag til bistanden fra Norge til utviklingslandene. Finansportalen ble derfor i 2010, på initiativ fra Utenriksdepartementet i samarbeid med Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, utvidet med barometer for pengeoverføringstjenester til utlandet. Les mer om Sende penger hjem – Finansportalen.

Sendepengerhjem.no gjør det enklere og kostnadsfritt for forbrukere å sammenlikne priser og betingelser for pengeoverføringer fra Norge til utlandet, slik at det blir billigere, bedre og trygt å sende penger hjem.

I første omgang viser sendepengerhjem.no overføringskostnader til 26 land, og prisforskjellene for de summene som er vanligst å sende. Landene som er valgt ut er de som har de største befolkningsgruppene i Norge med behov for å sende penger hjem, og som har lovlige overføringstjenester.

13. desember 2011 – Drømmer du om egen bolig? Start BSU-sparing før nyttår og få ekstra skattefradrag på skatten for 2011

Ved kjøp og lånefinansiering av bolig stilles det krav om at du har minimum 15 % egenkapital – og helst mer. Les mer om nye retningslinjer for forsvarlig utlånspraksis for lån til boligformål. For å gi deg tilbud om førstehjemslån til gunstig rente forutsetter også mange banker at du har Boligsparing for ungdom etablert i banken.

Boligsparing for ungdom, også kalt BSU, er en gunstig spareordning med høyere innskuddsrente enn vanlig sparekonto, som også gir rett til skattefradrag på 20 % av sparebeløpet. Maksimalt kan man spare inntil 20 000 kroner årlig, som vil gi 4 000 kr lavere skatt. Les mer om BSU i skatteetatens Lignings-ABC 2011.

Samlet kan du spare opp til 150 000 kroner på BSU til og med det året du fyller 33 år. Pengene kan kun brukes til boligformål gjennom å bli benyttet til kjøp av ny bolig eller nedbetaling av eksisterende boliglån (forutsatt at du har kjøpt og flyttet inn i boligen etter at sparingen har startet). Bruker du pengene til annet enn de nevnte boligformålene, må du betale skattefordelen tilbake. Man kan bare åpne BSU-konto èn gang, men BSU-sparingen kan enkelt flyttes til annen bank med hjelp fra ny bankforbindelse.

Du finner enkelt og raskt frem til banken med den høyeste innskuddsrenten på BSU i Finansportalens Bankinnskuddsbarometer.

12. desember 2011 – Vurder hvilke forsikringer du trenger og ikke betal mer i forsikringspremie enn du må

Gjennom å tegne forsikring kjøper du deg fri fra risiko. Men hvilken risiko er det viktigst å kjøpe seg fri fra og hva kan du like gjerne ta på egen kappe? Her gir vi deg rådene du trenger for å vurdere ditt forsikringsbehov. Les mer i trenger du forsikringen og verdt å vite om forsikring og ved valg av forsikringsleverandør.

I Finansportalens forsikringskalkulatorer finner du enkelt og raskt frem til hvilket forsikringsselskap som gir deg den forsikringsdekningen du trenger til lavest mulig forsikringspremie for bil, hus, reise og innbo.

11. desember 2011 – Vurderer du å plassere penger i et verdipapirfond? Sjekk fondets avkastning og kostnader i Finansportalen

Det finnes et stort utvalg spareprodukter du kan velge mellom når du vil spare. Hvilket alternativ, som passer best for deg, avhenger blant annet av hvilken tidshorisont du har for sparingen og hvor stor risiko du er villig til å ta med sparepengene. Se forholdet mellom risiko og avkastning for verdipapirfond og banksparing.

Hva du må betale i tegningsgebyr, innløsningsgebyr og forvaltningshonorar varierer for det enkelte verdipapirfond. I Finansportalens investeringsbarometer kan du enkelt se hva du må betale og følge verdipapirfondets avkastning i sammenligning med andre tilsvarende fond i markedet.

Har du lån? Da gir nedbetaling av gjeld deg den beste avkastningen.

Så lenge du har lån er den beste avkastningen du kan få på sparepengene dine å nedbetale gjeld. Les mer i sikker lønnsom sparing for deg med lån.

10. desember 2011 – Gi noen du er glad i et gavebeløp til jul

Penger i seg selv er jo ikke særlig spennende, men en konvolutt under juletreet kan bidra til å realisere store drømmer på sikt. Hvordan gavebeløpet plasseres og forvaltes må man overlate til gavemottaker eller mottakerens foresatte.

Men har man lyst til å tipse mottaker om sparing i en bestemt retning eksempelvis Bolig sparing for ungdom, kan man skrive ut både avkastningsoversikter og artikler fra Finansportalen og legge ved i konvolutten. Les mer om sparing i bank, type bankinnskudd og forholdet mellom risiko og avkastning,

Ikke legg penger i konvolutten! Den kan fort forville seg sammen med gavepapir, som skal kastes, å bli resirkulert på en helt annen måte enn du hadde tenkt. Skriv heller på kortet hva gaven er og overfør pengene til gavemottaker når du har fått et kontonummer du kan overføre til.

9. desember 2011 – Handle julegaver på nett? Pass på at du handler med seriøse nettsteder

Det kan være et behagelig alternativ å handle julegavene på nett, men pass på at du handler med seriøse nettsteder. Bruk den europeiske shoppingassistenten Howard laget av Forbrukernettverket i EU/EØS (EEC-network) og sett deg inn i Forbrukerrådets tips til hvordan du kan unngå å handle falske merkevarer.

Bruk kredittkort ved netthandel og kjøp, hvis du kan betale opptrukket kreditt i sin helhet ved første forfall på kredittkortfaktura. Det er flere fordeler ved å bruke kredittkort som betalingsmiddel ved kjøp. En viktig fordel er at det gir deg rett til å kreve hele eller deler av kjøpesummen tilbakebetalt fra kredittkortutsteder, dersom selger ikke vil eller kan gjøre opp for seg og varen ikke blir levert eller viser seg å ha feil eller mangler.

Ved kjøp med kredittkort påløper renten ofte først fra terminforfall, gjennom at kredittkortutsteder gir deg en rentefri betalingsutsettelse. Lengden på den rentefrie perioden varierer, men 45 dager er ikke uvanlig. Det gir deg muligheten til å få levert varen uten å måtte betale og på den måten «låner du penger gratis» i den rentefrie perioden. Men rentene begynner å løpe fra første forfall på kredittkortfakturaen, så du må betale opptrukket kreditt i sin helhet for å unngå renteutgiftene. Les mer om bank- og kredittkort og hvor mye korttypene koster å bruke til betaling av kjøp og kontantuttak.

8. desember 2011 – Har du eiendeler i bolig bør du ha en innboforsikring – men ikke betal mer i forsikringspremie enn nødvendig

Alle med eiendeler i bolig har behov for en innboforsikring. For om uhellet er ute, uten at du har innboforsikring, vil du måtte erstatte alle tapte eiendeler selv og det kan vise seg å koste mer enn du har råd til. For å sjekke hvilket forsikringsbehov du har anbefaler vi at du sjekker innbokalkulatoren fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

Noen innboforsikringer har en sumbegrensning på spesielt verdifulle gjenstander som smykker, samlinger, kunstverk o.l. Hvis du vil at slike gjenstander skal være dekket gjennom forsikring må du tegne en egen verdigjenstandsforsikring for den enkelte gjenstand. Sumbegrensning kan også gjelde for utstyr, som ofte bringes ut av hjemmet, som kostbart foto- og videoutstyr, bærbar PC o.l. Her tilbyr forsikringsselskaper forsikringsdekning, mot tegning av innboforsikring med tilleggsdekning. Les mer om hvordan du forsikrer innbo.

Finn raskt og effektivt frem til hvilket forsikringsselskap som gir deg den innboforsikringen du trenger til lavest mulig forsikringspremie gjennom Finansportalens forsikringskalkulator for innboforsikring.

7. desember 2011 – Har du lån, samtidig som du vil ha best mulig avkastning på sparepenger? Øk nedbetalingen av gjeld!

Har du gjeld har du også et lukrativt sparealternativ til bankinnskudd og verdipapirfond, som vil gi deg garantert positiv og risikofri avkastning, som få aksjefond kan konkurrere med for tiden. Jo høyere lånerenter du betaler jo mer lukrativt er sparealternativet. Les mer om sikker lønnsom sparing.

Er du bekymret for om du kan klare en renteoppgang når den kommer? Da er økt nedbetaling av gjeld svaret også her. For hver lånetermin som forfaller vil gjelden reduseres, slik at gjeldsbelastningen du har når lånerentene igjen stiger, vil være lavere og du blir mindre belastet ved renteoppgang. Les mer om urolig for økonomien? Betal gjeld!

6. desember 2011 – Motstå fristelsen til å ta julen på kreditt – men bruk kredittkort til kjøp hvis du kan betale opptrukket kreditt ved første forfall.

«Kjøp i dag, betal senere!» Tilbudene om varekjøp på kreditt, forbrukslån og kredittkort står i kø nå før jul, og det er lett å la seg rive med å handle på kreditt. Men motstå fristelsen med mindre du er helt sikker på at du vil kunne betale opptrukket kreditt på første forfall eller at økonomien din kan tåle de økte låneutgiftene i hele nedbetalingsperioden – også om renten skulle begynne å stige.

Den effektive renten du blir tilbudt for nedbetalingskjøp, opptrukket kreditt på kredittkort eller usikret lån varierer, men er tosifret i markedet p.t., selv om f.eks. boliglånsrentene fortsatt er lave. Jo lenger tid det tar deg å nedbetale gjelden, jo høyere renteutgifter vil du betale samlet sett. Innkjøpet du gjorde kan til syvende og sist vise seg å bli langt dyrere enn det var opprinnelig og kanskje mer enn du vil synes at det var verdt.

Når lønner det seg å bruke kredittkort?

Det er flere fordeler ved å bruke kredittkort som betalingsmiddel ved kjøp. En fordel er at det gir deg rett til å kreve hele eller deler av kjøpesummen tilbakebetalt fra kredittkortutsteder, dersom selger ikke vil eller kan gjøre opp for seg og varen ikke blir levert eller viser seg å ha feil eller mangler.

En annen fordel er at renten ved kjøp med kredittkort ofte først påløper fra kredittkortfakturaens forfallsdato, gjennom at kredittkortutsteder gir deg en rentefri betalingsutsettelse. Lengden på den rentefrie perioden varierer, men 45 dager er ikke uvanlig. Det gir deg muligheten til å få levert varen uten å måtte betale og på den måten «låner du penger gratis» i den rentefrie perioden. Men rentene begynner å løpe fra første forfall på kredittkortfaktura, så du må betale opptrukket kreditt i sin helhet for å unngå renteutgiftene. Les mer om bank- og kredittkort og hvor mye korttypene koster å bruke til betaling av kjøp og kontantuttak.

5. desember 2011 – Legg julens regninger inn i god tid for betaling på forfallsdato

Betaler du en regning før forfall, gir du fra deg renteinntektene du kunne hatt på beløpet, men unnlater du å betale en regning på forfall, påløper det fort forsinkelsesrenter og purregebyr. Hvis du vil unngå å betale mer enn nødvendig, må du sørge for å betale regningene på forfallsdato. Gebyrene du betaler for betalingstjenester avhenger av hvordan du går frem for å betale regningen – jo mer selvbetjent og automatisk betalingstjeneste du benytter, jo lavere er gebyrene.

Avtalegiro er et godt alternativ om du ikke vil skaffe deg nettbank eller telebank, og innebærer at du gir leverandøren fullmakt til å belaste din konto på regningens forfallsdato. Med nettbank og mobilbank beholder du mer av styringen selv og kan legge inn regninger for belastning på forfallsdato, godkjenne regninger som kommer som eFaktura, se kontobevegelser m.m. Les mer om dagligbanktjenester og hva dagligbanktjenester koster. 

4. desember 2011 – Hvem sier at du bare skal ha én bank? Det kan være fordeler ved å ha flere

Når du søker om lånefinansiering eller kreditt, vil det forenkle bankens eller kredittinstitusjonens arbeid med kredittvurdering av deg, om ditt kundeforhold er etablert allerede og har vart en stund. Kundeforholdet gir førstehåndserfaring med deg som kunde og er erfaringene gode vil det tillegges positiv vekt i kredittvurderingen. Les mer om hva som påvirker din forhandlingsposisjon .

Med BankID har bankene også tilrettelagt for at du kan bruke samme passordkalkulator ved bruk av nettbanken til flere banker. Les mer om Når en er nok på BankID.no. Mange banker tilrettelegger også nettbaserte løsninger i nettbanken for at du skal kunne inngå avtale om kontoåpning osv. Er du allerede kunde har du derfor raskere tilgang til å ta i bruk bankenes tilbud enn du vil ha som ny kunde.

Har du funnet bedre betingelser i en annen bank behøver du ikke nødvendigvis si opp kundeforholdet du har. Når du avslutter en konto kan det påløpe gebyr når banken hjelper deg og det gebyret unngår du om du lar det stå igjen et mindre beløp på kontoen og lar være å av slutte den. Les mer i slik velger du bank og ta tre banker .

3. desember 2011 – Planlegg juleshoppingen på forhånd og unngå dyre impulskjøp

Det er lettere sagt enn gjort å motstå fristelsen til å handle for mer enn man har råd til i julen, men det kan bli dyrekjøpt og ta lang tid å nedbetale om man tar julen på kreditt. 

Planlegg juleinnkjøpene på forhånd, og lag en liste over alt du skal ha handlet inn, og hvor mye penger du vil bruke. Summer alle innkjøpene, og gjør justeringer hvis du ser at totalsummen blir mer enn du har råd til. Ha oversikten med deg når du handler, og bruk den aktivt. Det vil gjøre det lettere å unngå dyre impulskjøp, som kan sprenge julebudsjettet. 

Har du barn kan det være lurt å ta barna med allerede under planleggingen. Barn er flinke til å komme med gaveforslag og gir du barna muligheten kan de komme til å la det gå sport i å finne gaveforslag til en rimelig penge. 

Man har ikke lovfestet rett til å bytte eller returnere varer, men mange butikker gir deg bytterett allikevel. Les Forbrukerrådets råd til hvordan du kan forsikre deg om at en gave kan byttes på Forbrukerportalen .

Handler du med kredittkort, så husk å sette av penger etter hvert som du belaster kortet, slik at du kan betale alt du har handlet for når kredittkortregningen kommer

2. desember 2011 – Ut å reise til jul? Pass på at du har den forsikringsdekningen du trenger, men ikke betal mer i forsikringspremie enn du behøver

Mange kredittkort gir reiseforsikring, hvis visse vilkår er innfridd. Men ikke stol blindt på at den vil dekke ditt forsikringsbehov hvis uhellet er ute. Ditt forsikringsbehov avhenger av hvor du skal reise og hvor godt du selv ønsker å være dekket. Før du vurderer valg av reiseforsikring bør du skaffe deg informasjon om landet du skal reise til eksempelvis fra Utenriksdepartementets landssider – Informasjon når du skal ut og reise (UDs land- og reiseinformasjon).

Når tiden er kommet for å velge reiseforsikring kan du enkelt og raskt sammenligne vilkår og forsikringspremier for tilbud om reiseforsikring i markedet i Finansportalens reiseforsikringskalkulator.

Før reisen tar til bør du også sette deg godt inn i hvilket ansvar du selv har i forhold til reiseforsikringen, og hvilke konsekvenser det kan få for deg ikke å overholde dette.

1. desember 2011 – Bruk av riktig kort til rett tid kan spare deg for mange penger i gebyr og renteutgifter

Hva du må betale i gebyr og kredittrente for å belaste bank- og kredittkort for varekjøp, kontantuttak eller overføring av kontanter avhenger av hvilke gebyr og kredittrente din kortusteder tar og hvordan du bruker kortene.

Gebyrene er ikke de samme for bank- og kredittkort, og gebyrene kan avhenge av om kortet brukes til varekjøp eller uttak i filial, bankens egen minibank eller annen banks minibank i Norge eller i utlandet og beløpets størrelse.

I kortutsteders prisliste finner du opplysninger om gebyr, valutapåslag, kredittrente m.m. og gjennom kontoutskrifter og kredittkortfaktura kan du se hvordan du bruker dine bank- og kredittkort i dag – og om du har noe å spare på å bruke kortene dine på en annen måte. Les mer om hva bank- og kredittkort koster i bruk og hvordan du kan bruke kortene for å betale minst mulig i gebyr.

Så lenge du kan betale opptrukket kreditt på forfallsdato anbefales det at du bruker kredittkort ved varekjøp i butikk og netthandel. Les mer om hvilke fordeler det kan ha å bruke kredittkort.

Tar du juleshoppingen på nett gir Forbrukerrådet deg gode råd til hvordan du kan unngå falske merkevarer på nett på Forbrukerportalen.


Kategori: ,
Publisert: 1. December 2011 - sist oppdatert: 11. November 2015
Visninger: 4287