Glem børsuroen – tenk langsiktig

Verdipapirfondenes advarer fondssparerne mot kortsiktighet – både ved kjøp og salg av fondsandeler.

Av: Finansportalen.no

Nesten alle aksjefondssparere er flinke til å holde fast ved sin tidshorisont og ikke selge fondsandeler i tilknytning til børsfall. Men mange fondssparere tegner mindre enn normalt i perioder med fallende aksjekurser, ifølge statistikk fra Verdipapirfondenes forening.

Foreningen advarer nå mot dette sparemønsteret fordi det svekker sparernes langsiktige avkastning.

– Hvis vi holder på andelene vi har og opprettholder fast sparing i aksjefond også gjennom perioder med børsfall eller børskrakk som noen ønsker å kalle det, vil vi på lang sikt komme bedre ut enn om vi bare tegner når utsiktene er rosenrøde, sier administrerende direktør Lasse Ruud i Verdipapirfondenes forening.

Det enkleste er ofte det beste

Foreningen gir følgende oppskrift på god langsiktig aksjefondssparing:

1. Fortreng markedsstøyen

2. Gå gradvis inn

3. Gå gradvis ut

– Det er din egen tidshorisont og økonomiske situasjon som avgjør når du bør tegne i aksjefond, ikke den rådende stemningen i aksjemarkedet, sier Ruud.

– Hvis aksjer er riktig spareform for deg bør du holde deg til det uavhengig av om markedet stiger eller synker for øyeblikket, tilføyer han.

Ifølge foreningen bør du som sparer langsiktig gå fortløpende inn i aksjefond med sparepenger du kan sette av på lang sikt (minimum fem år), og ta sparepengene gradvis ut etter hvert som du trenger dem til forbruk.

Da har pengene fått godgjøre seg så lenge som mulig i aksjemarkedet, og du har redusert risikoen for å være spesielt uheldig med tidspunktet for kjøp og salg av andeler.

Kategori:
Publisert: 25. January 2008
Visninger: 1107