Ikke vær «grått» gull for banken

Mange pensjonister flås av banken. De godtar lav rente på sparepengene og skyhøye gebyrer. Finansportalen viser at en pensjonist med enkle grep kan få et par tusenlapper mer i måneden å rutte med.

Fotograf: Ida von Hanno Bast

Opphavsrett: Ida von Hanno Bast

– Mange pensjonister betaler høye gebyrer og får lav rente på sparepengene. Sjekk hva du kan få i betingelser i markedet på Finansportalen.no og bytt bank, oppfordrer Elisabeth Realfsen som er daglig leder av Finansportalen.

Lett å spare tusenlapper

Anne er 70 år. Hun har 300.000 i årlig pensjon. Vanligvis har hun cirka 10.000 kroner på en brukskonto. I tillegg har hun 500.000 kroner som har stått flere år på en sparekonto med dårlige vilkår.

Barnebarna fortalte at hun kanskje kan få råd til et par ekstra uker i Syden om hun bytter bank. På Finansportalen finner Anne ut at hun kan spare nesten 2.000 kroner per måned på å bytte bank.

Anne er på nett, men har så langt ikke brukt nettbank, men nå er hun klar for å bli sin egen banksjef fra PC-en.

Dagligbank

Dårligste tilbud uten nettbank koster: 6385 kr/år

Beste tilbud uten nettbank koster: 2282 kr/år

Årlig besparelse: 4103 kr

Dårligste tilbud MED nettbank koster: 2396 kr/år

Beste tilbud MED nettbank koster: 254 kr/år

Årlig besparelse: 2142 kr

Sparekonto

Dårligste tilbud: 0.4 % ca 2000 kr/år i rente

Beste tilbud: 4.25 % ca 21 250 kr/år i rente

Årlig besparelse: 19 259 kr

En kunde som bytter til beste nettbank og flytter sparepengene sparer 23.362 kroner årlig.
Det gir 1947 kroner mer per måned å rutte med.

Prisene er hentet fra www.finansportalen.no og baserer seg på betaling av 5 fakturaer per måned, et bankkort og ellers standardbruk. Kun tilbud uten binding/produktpakker fra landsdekkende banker. Sparekonto fra landsdekkende banker uten binding. Alle tall pr. 8. mars 2012.

Pensjon gir mindre å rutte med, så det er ingen grunn til å være unødig spandabel overfor banken. At man har hatt samme bankforbindelse i flere tiår, er ingen garanti for gode betingelser. Heller tvert om. Det kan derfor være svært lønnsomt å gå igjennom pensjonistøkonomien. Ifølge Finansportalen.no kan man med enkle grep spare et par tusenlapper per måned.

 

Lett på nett

Mange eldre vegrer seg for å bruke nettbank, og det svir i lommeboka. For det koster opptil femti kroner i gebyr å få tilsendt papirfakturaer, og så tar banken gjerne like mye i gebyr hvis man betaler i skranken. Å punge ut én hundrelapp i gebyr, for å få betalt en regning, summerer seg i løpet av et år opp til tusenlapper.

Å betale regninger via avtalegiro eller e-faktura, er i de fleste tilfeller gratis. Første bud er altså nettbank.

– Mange eldre tror det er komplisert med nettbank, og er redde for å taste feil. Men når man etter første regning godtar e-faktura eller autogiro, slipper man å taste inn konto- eller kid-nummer i framtiden. Få hjelp av barn, barnebarn eller andre du stoler på i begynnelsen, anbefaler Elisabeth Realfsen, som er daglig leder av Finansportalen.

Med nettbank står man friere til å bytte bank, noe som også er svært enkelt på Finansportalen. (www.finansportalen.no)

 

Bytt og spar

Ved hjelp av Finansportalen er det enkelt å finne gunstigste sparekonto. Mange pensjonister har store beløp stående på konti som knapt gir renter. Å få 0,3 prosent rente på 4-500.000 er ikke uvanlig. På Finansportalen kan sparepengene raskt klikkes over til tidobbel rente. Dette alene gir cirka 15.000 kroner mer i året.  

– På Finansportalen er det enkelt å finne den beste banken tilpasset din bruk og økonomi. Og du kan enkelt og sikkert bytte bank med noen tastetrykk, sier Realfsen. Hun oppfordrer spesielt pensjonister til å ta i bruk tjenesten.

– Ikke tro at du har spesielt gode betingelser fordi du har vært kunde lenge. Mange banker tjener svært godt på kunder som sjelden sjekker betingelser. Selv tenker bankene butikk, og mange pensjonister er rene gullgruven for bankene. De betaler nesten ikke rente på innskudd, og vi har også sett mange eksempler på at de selger dyre spareprodukter med lang tidshorisont til folk langt opp i åttiårene, sier Realfsen.

Hun oppfordrer derfor kundene til å tenke på samme måte som bankene.

– Sørg for gode betingelser eller bytt bank. Husk også på at rådene banken gir, kan være mest lønnsomme for banken. Finansportalen drives av Forbrukerrådet og finansieres med offentlige midler, og den er derfor en helt uavhengig kilde for å finne beste bank og forsikringsselskap, sier Realfsen.

 

Gode råd for bedre råd

  • Ta i bruk nettbank
  • Bruk kort. Det er sikrere og billigere enn kontanter
  • Flytt sparepengene til høyeste avkastning
  • Ikke ta opp billån eller annen kreditt. Pensjonister har som regel sikkerhet i bolig, slik at fleksilån blir langt billigere.
  • Vær kritisk til bankens kunderådgivere. De er selgere, og tenker mer på bankens økonomi enn din.

 


Kategori:
Publisert: 21. March 2012
Visninger: 4640