Mye dyrere å sende penger til utlandet

Hver åttende krone forsvinner på veien når en norsk tusenlapp sendes utenlands. Kostnadene har økt kraftig fra 2011 til 2012. Det er mye å spare ved å sjekke priser på Finansportalen.

Fotograf: Ida von Hanno Bast

– Innvandrere og utenlandsk arbeidskraft, som skal sende penger hjem, kan tjene mye på å sjekke FInansportalen, sier Elisabeth Realfsen.

En fersk undersøkelse utført av Finansportalen.no på oppdrag fra Verdensbanken viser at innvandrere og utenlandsk arbeidskraft, som sender penger til familie og venner i hjemlandet, må betale langt mer for dette i år enn i fjor.

Prisene for å overføre 1000, 3000 og 5000 kroner via bank og pengeoverføringsbyråer til 25 land er sjekket. Kostnadene ved å sende 5000 kroner har økt mest, fra 5,03 prosent i fjor til 5,47 prosent av overført beløp i år.

Å overføre 5000 kroner til Polen via bank, ble 31 prosent dyrere. Å sende samme beløp til Thailand steg med hele 40 prosent.

Prisøkningen skyldes at de skjulte overføringskostnadene, det vil si valutakurspåslaget, øker sterkt, mens gebyrene for overføringen stort sett er uendret. Bankene øker prisene mest, mens enkelte pengeoverføringsbyråer har senket prisene.

Det mest overraskende er at bankene har økt valutapåslaget kraftig for å sende penger kort.

 

Euro-sjokk

Prisen på å overføre euro mellom bankkonti i EU/EØS, har i enkelte banker doblet seg.

Et eksempel er overføring av 5000 kroner til Litauen via Sparebank 1 SR-Bank, som har økt fra 43 til 73 kroner på ett år. Gebyret er uendret på 35 kroner, men valutapåslaget har økt fra 8 til 38 kroner.

Det samme gjelder dollar, der valutapåslaget i enkelte banker er seksdoblet på ett år.

Bankene forklarer situasjonen med at uroen i Europa har ført til økt usikkerhet rundt fremtiden for Euroen. Det er også større svingninger for andre store valutaer, noe som betyr økte valutapåslag.

Heldigvis er det blitt billigere å sende penger til en del land utenfor Europa.

 

Billigere mot øst

Prisene for å sende penger til Pakistan og Russland gikk ned for alle beløp. Det ble også billigere å sende en tusenlapp til India, Kina og Kosovo.

Største priskutt kom på bankoverføringer til Pakistan av 5000 kroner. Disse overføringene ble hele 35,2 prosent billigere. Pengeoverføringsbyråene kuttet i tillegg sine priser til Pakistan med 15,1 prosent for samme beløp.

– Dette er gledelig siden mange sender penger nettopp til Pakistan. Prisutviklingen viser at konkurranse begynner å fungerer, sier Realfsen.

Undersøkelsen viser at det kan være mye å spare på pengeoverføringer til utlandet.

 

Sjekk og send

Skal man overføre små beløp, for eksempel en tusenlapp, er pengeoverføringsbyråer på nettet oftest billigst. For beløp over tre tusen kroner er bankene billigst på overføringer i EU/EØS, selv om de har økt prisene siste året. Det er også viktig å være klar over at det er store prisforskjeller, både mellom de ulike bankene og pengeoverføringsbyråene. Dessuten endres prisene raskt.

– Før man overfører penger, lønner det seg å finne billigste tilbyder på Finansportalen.no som har landets mest oppdaterte priser på pengeoverføringer, sier Realfsen.

Skal man sende store beløp ved kjøp av feriebolig eller studier i utlandet, kan det være mange tusenlapper å spare ved å undersøke bankenes gebyrer og valutapåslag.

Undersøkelsen avdekker at prisene på overføring av valuta stiger over hele verden. Ofte er det gebyrer på uttak for mottakerne, i tillegg til dem avsenderne i Norge betaler. Dette har det ikke vært mulig å undersøke.

– For å sikre at mest mulig av pengene kommer fram, bør mottakerne sjekke hvor det er billigst å heve pengene i mottakerlandet. I Norge bør tusenlappenes starte med å finne billigste reisevei på Finansportalen.no under fanen ”sende penger hjem”. Tjenesten er sertifisert av Verdensbanken, og jo flere som benytter billigste tjeneste, desto mer konkurranse og lavere priser, sier Realfsen.

Tilhørende filer

Kategori:
Publisert: 19. September 2012
Visninger: 10849