Nye regler for kredittkort

Har du irritert deg over at minstebeløp blir foreslått når du skal betale kredittkortregningen?

19032014_smk-250x167
Nå er det en saga blott hvis kredittkortutstederne følger de nye retningslinjene Finanstilsynet har fastsatt for fakturering av kredittkortgjeld. Med Finanstilsynets nye retningslinjer for fakturering av kredittkort skal det bli enklere for deg å få oversikt over hva det koster deg å bruke kredittkortet og hva du skylder i kreditt.

Av: Finansportalen

Torsdag 6. juni 2013

De nye retningslinjene innføres etter at Finanstilsynets undersøkelse av kredittkortutstedernes praksis har vist nedslående resultater.

Blant annet har undersøkelsen vist at de fleste av kredittkortutstederne ikke gir deg de lovpålagte opplysningene du har krav på. I tillegg er det ofte vanskelig å få oversikt over hva det vil koste å bruke kredittkortet. Hele 20 av 24 foretakene som var med i Finanstilsynets undersøkelse høsten 2012 ga ikke opplysninger om nominell rente og kredittkortkostnader på kredittkortregningen.

Bedre informasjon og oversikt over kostnader og betalingsalternativer

– Forbruker må på en enkel måte kunne se konsekvensen av ulike alternativer for tilbakebetaling og totale kostnader ved kredittkortgjelden, sier forbrukerkoordinator Anders N. Kvam i Finanstilsynet i tilsynets pressemelding .

Dette er de nye retningslinjene:

  • Foretaket bør alltid avslå en søknad om kredittkort ved negativ kredittvurdering.
  • Opplysningene i kontoutskriften skal gis på fakturaen eller i et vedlegg til fakturaen. Opplysningene skal gis månedlig, og de skal være godt synlige.
  • På alle fakturasystemer skal fakturaens beløpsfelt være blankt, eller angi kundens totalt utestående kredittbeløp.
  • Fakturaen skal eksplisitt gi informasjon om at kunden selv kan velge et annet og høyere beløp enn minimumsbeløpet.
  • Kunden må alltid gis tilbud om å avtale betaling av totalt utestående kreditt.
  • Avtalegiro bør bare benyttes dersom kunden har avtalt betaling av totalt utestående kreditt.
  • Alle fakturaer hvor kunden har utestående kreditt, bør inneholde en tabell som viser kostnadene ved ulike betalingsløsninger.

Finanstilsynet vil følge opp at kredittkortutstederne følger de nye retningslinjene gjennom tilsynets stedelige tilsyn og foretakenes rapportering.

Lettere å være bevisst på å betale utestående kreditt

Kredittkortutstederne tjener gode penger på kredittrentene, som løper om du ikke betaler hele beløpet når kredittkortregningen kommer. For å gjøre det lettere for deg å være bevisst på hvilket betalingsalternativ du velger, skal alle kredittkortutstedere nå sørge for at kredittkortregningen er utfylt med beløpet du totalt skylder eller la beløpsfeltet være blankt.

Andre ressurser

Kategori:
Publisert: 6. June 2013 - sist oppdatert: 18. January 2016
Visninger: 4647