Nytt rentekutt

Norges Bank kuttet på nytt styringsrenten, også denne gang med 0,5 prosentpoeng. Det ble besluttet på hovedstyremøte i sentralbanken 29. oktober 2008.

Norges Banks hovedstyremøterom

Norges Banks hovedstyre, som møtes rundt dette bordet, reduserte i dag styringsrenten med 0,5 prosentpoeng. Foto: Norges Bank

Av: Lasse Billington, Finansportalen.no
Onsdag 29. oktober 2008

Med dagens rentebeslutning av sentralbanken er styringsrenten redusert med ett prosentpoeng på to uker, til 4,75 prosent gjeldende fra i morgen 30. oktober.

Det er i hovedsak den internasjonale finanskrisen som har ført til denne beslutningen: – Virkningene av finanskrisen vil mest sannsynlig bli større enn det kunne se ut til bare for kort tid siden. Avmatningen i norsk økonomi ser ut til å komme raskt og bli markert, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem i en pressemelding.

Ifølge pressemeldingen vurderte hovedstyret i Norges Bank å kun sette styringsrenten ned med 0,25 prosentpoeng. Den uvanlige store usikkerheten omkring den økonomiske utviklingen fremover, og vekt på å få redusert utlånsrentene til husholdningene og bedriftene, medførte imidlertid at sentralbanken mente det var riktig å senke styringsrenten med 0,5 prosentpoeng nå.

Norges Bank gir også uttrykk for at det er utsikter til at prisveksten kan bli lavere fremover, og at prognosen for styringsrenten fremover er redusert. Hovedstyrets strategi er ifølge pressemeldingen at styringsrenten bør ligge mellom 4 og 5 prosent i perioden frem til neste pengepolitiske rapport legges frem 25. mars 2009.

Andre ressurser

Kategori:
Publisert: 29. October 2008
Visninger: 1015