Vis kredittkortvett før jul

Selv om styringsrenten er historisk lav, er rentene på kredittkort høye.

iMageWithFallbackAndMagik

Finansportalens oversikt viser at ved 348 av 382 kredittkort som er i bruk, er den effektive renten på over 25 prosent årlig ved en gjeld på 20.000 kroner. I bare 34 av kortene er den effektive renten lavere enn 25 prosent årlig

– For kredittkortgjeld er rentenivået like høyt i dag som i 2008, da Norges Banks styringsrente lå fem prosent høyere. Enkelte kredittkortleverandører har til og med satt renten litt opp etter 2008, sier redaktør og daglig leder av Finansportalen.no, Elisabeth Realfsen.

Ved en vanlig kredittkortrente på 25 prosent fordobles gjelden på tre år hvis du ikke kan betale pengene du låner med kortet.

MP_Elisabeth_Realfsen-250x146

– Går du amok med kortet, kan julepresangene koste deg dobbelt så mye som du kjøper dem for nå, advarer Realfsen.

– Det er en risikosport i seg selv å dra kortet for juleshopping. Du bør derfor bare bruke det, når du kan høste gevinster av kredittkortet, sier daglig leder og redaktør Elisabeth Realfsen i Finansportalen.

Som en hovedregel anbefaler hun at du ikke bør bruke kredittkortet som kilde til kreditt, men betale ned hele saldoen når du får fakturaen i posten.

 

Slik sikrer du fordelene
– Husk at du låner penger hver gang du betaler med kredittkortet, sier Realfsen.

Hun vil anbefale deg å ta en titt på vilkårene og pris – slik at du slipper å komme ut av julehandelen som en taper.

– Som ved all gjeld uten sikkerhet, settes prisene på kredittkortgjeld så høyt at leverandørenes overskudd sikres, selv om en del av gjelden skulle bli misligholdt, forklarer Realfsen.

– På sett og vis kan man si at renter på kredittkort er bare for dem som ikke har andre alternativer når de skal låne penger, sier hun.

Om du likevel vil feire julen på kreditt, vil Realfsen anbefale at du betaler ned hele saldoen på kortet før rentene begynner å løpe.

Når kan du høste fordeler?

Kredittkort er dyrt hvis du ikke kan betale hele regningen ved forfall, men det er en sikker betalingsform med gode rettigheter. Om du ikke får det du har blitt lovet eller har krav på fra tjenesteyter, kan du klage i etterkant til kredittyter (banken eller kredittkortselskapet). Det er en forutsetning at du først har forsøkt å løse saken på egen hånd med den du har handlet med.

Kan være en fordel:
– Når du kjøper noe for en stor sum
– Når du handler med en leverandør du ikke er helt trygg på, for eksempel en nettbutikk du ikke har erfaring med.

Så mye koster det

I tabellen nedenfor ser du hva 20.000 kroner i gjeld etter juleshoppingen kan bli til etter ett år med noen helt vanlige kredittkortrenter. Rentesatsene er hentet fra Finansportalens prisoversikt for kredittkort.

30%,  26.000, cirka 2,5 år
25%, 25.000, cirka tre år
16 %, 23.200, cirka fem år
* Vi forutsetter her at du ikke nedbetaler noe som helst i et helt år, og ser for enkelhets skyld bort fra at de fleste kredittkortselskapene krever mindre beløp nedbetalt hver måned.

Kategori:
Publisert: 16. December 2015 - sist oppdatert: 4. January 2016
Visninger: 4485