Billigst mulig kortbruk i ferien

Skal du til utlandet i ferien med kredittkortet, kan du trolig dra kortet i butikk uten tanke på gebyrer – men pass deg for å betale i norsk valuta.

Opphavsrett: Microsoft Office Online

Ikke betal med norske kroner når du bruker kredittkortet i utlandet

Av: Elisabeth Realfsen, Finansportalen

Fredag 10. juni 2011

Det er fort gjort å tenke at jo færre transaksjoner du bruker kredittkortet til,  jo lavere blir utgiftene til gebyrer i løpet av ferien.  Mange trasker derfor gatelangs i fremmede byer i sommerheten for å finne en minibank til kontantuttak, i troen på at denne øvelsen vil gjøre ferien billigere.

Dyre kontantuttak

Våre prislister for kredittkort tyder imidlertid på det motsatte: Prisene i dag er slik at du sannsynligvis betaler mindre ved å bruke kredittkortet i butikk så mye som mulig, og forsøke å unngå uttak i utenlandske minibanker.

Eksempel:

Fem minibankuttak i utlandet på 2000 kroner per gang, og 50 varekjøp i butikk i utlandet á 200 kroner, utgjør i begge tilfeller til sammen 10.000 kroner i ferieutgifter. Men etter at gebyrer og andre påslag er tatt med, blir sluttsummen langt fra lik. Våre prislister viser at kontantuttakene i minibank kan bli cirka 500 kroner dyrere enn ti ganger så mange små varekjøp i butikk.

Årsakene til dette er de mange og relativt høye gebyrene på kontantuttak i minibank i utlandet. Gebyrene for kontantuttak i minibank er for svært mange kredittkort på mellom 30 og 40 kroner per uttak, i tillegg til et prosentvis gebyr, som ofte er på én prosent av beløpet. I tillegg til disse to gebyrene kommer et valutapåslag som vanligvis er på 1,75 prosent av uttaksbeløpet.  Varekjøp i butikk i utlandet er imidlertid gratis for de aller fleste kredittkortene i markedet.

Ikke betal med norske kroner

Dette bør du imidlertid vite før du betaler i butikken: Mange forretninger i Europa gir deg anledning til å betale i norske kroner. Det bør du som hovedregel takke nei til. Det er butikkene selv som avgjør vekslingskursen, og da kommer du ofte dårlig ut, i følge blant andre Finansnæringens hovedorganisasjon, som tidligere har advart forbrukere mot denne fella.

Det kan også forekomme at brukerstedet krever et lokalt gebyr. Men du skal alltid få opplyst vekslingskursen og eventuelle andre gebyr på forhånd, slik at du kan velge å avstå fra kjøpet. Gebyrene skal også fremkomme på kvittering.

Betal før rentene begynner å løpe

Til slutt et siste råd før ferien: Betal ned kredittkortgjelden så fort som overhodet mulig. Etter de første 45 dagene, begynner rentene å løpe på feriekreditten. Rentene er svært høye – ikke sjelden koster kreditten 20 prosent i effektiv rente og vel så det.

Ha en riktig god ferie!

Kategori:
Publisert: 10. June 2011 - sist oppdatert: 12. June 2019
Visninger: 3157