Halvparten av bankenes boliglån koster for mye

Mange kan tjene én til to tusenlapper månedlig ved å flytte boliglånet.

Fotograf: CF Wesenberg Kolonihaven

Opphavsrett: Forbrukerrådet/CF Wesenberg Kolonihaven

Elisabeth Realfsen, daglig leder av Finansportalen, oppfordrer folk til å sjekke betingelsen på boliglånet.

Nesten halvparten av bankenes boliglånstilbud med god sikkerhet koster mellom 4 og  5 prosent  effektiv rente. Dette går frem Finansportalens prisoversikter. Slike priser gir bankene en margin på 2,5 – 3,5 prosentpoeng over  Norges Banks styringsrente, som fram til mars i år er fastsatt til 1,5 prosent.

– Kunder med sikkerhet innenfor 70 prosent av boligverdien bør være klar over at svært mange  banker tilbyr boliglån til priser godt nede på tre-tallet, slik at de kan tjene gode penger i 2014 ved å flytte eller reforhandle prisen på boliglånet sitt, sier daglig leder i Finansportalen.no Elisabeth Realfsen

–  Å skaffe seg konkurransedyktige betingelser på boliglånet er det første grepet folk bør tenke på hvis de føler seg blakke i januar. Her kan det ligge store muligheter for å ta kontrollen over regningsbunken tidlig i 2014, mener Realfsen.

Spar tusenlapper

For et vanlig boliglån på to millioner kroner, betyr et rentekutt på 0,5 prosent at man får ti tusen kroner mer å rutte med i 2014.

For enkelte kan det være enda mer å hente: Er boliglånet ditt blant de aller dyreste i dagens marked, kan du få låneutgiftene ned med et par tusenlapper i måneden, hvis du oppnår markedets beste betingelser for et boliglån på to millioner kroner, altså 24.000 kroner i løpet av et helt år.

De store prisforskjellene mellom bankenes boliglån tilsvarer to eller flere renteendringer på 0,25 prosentpoeng fra Norges Bank.

Veldig mange kan få rentenedsettelser i år, uansett hva sentralbankens beslutter å gjøre.  Derfor bør alle boliglånskunder starte året med å sjekke prisoversiktene våre på app eller finansportalen.no. Slik får de vite om prisen de betaler er konkurransedyktig,  sier Realfsen.

For kommentarer eller spørsmål vennligst kontakt daglig leder av Finansportalen, Elisabeth Realfsen.

Kategori:
Publisert: 24. January 2014 - sist oppdatert: 9. March 2020
Visninger: 2940