– Kan havne i luksusfellen

En fersk undersøkelse fra Forbrukerrådet viser at mange unge risikerer økonomisk smell.

20150908 ER Horne aud
Forbrukerminister Solveig Horne og daglig leder av Finansportalen Elisabeth Realfsen lanserer et nytt læreverktøy på Kristelig Gymnasium i Oslo.
Finansportalen.no lanserer nå et læreverktøy som skal gi de unge regneferdigheter, slik at de unngår kredittkortfellen.

Halvparten av landets tiendeklassinger sier de vil skaffe seg kredittkort når de blir myndige. Mange av disse vil få seg en overraskelse når de tar kortet i bruk.

-Dersom de bruker kortet slik undersøkelsen viser, vil de med stor sannsynlighet få økonomiske problemer, sier Realfsen.

Shopping på kreditt

Fire av ti unge sier de vil bruke kredittkort til shopping, og hele én av fire sier de vil kjøpe mat og drikke med kredittkort.

– Å handle daglig med kredittkort er en risikosport. Man mister fort kontrollen, slik at renter begynner å løpe. Mange har mistet styringen over egen økonomi på denne måten, sier daglig leder av Finansportalen Elisabeth Realfsen.

De unge undervurderer hva det koster å bruke et kredittkort.

Får rentesjokk

Seks av ti unge tror renten på kredittkort er langt lavere enn den faktisk er, eller de har ingen formening om kostnadene. Hele 44 prosent tror renten er lavere eller omtrent lik boliglånsrenten. I virkeligheten er renten cirka ti ganger høyere på kredittkort enn boliglån, det vil si 25-30 prosent per år, viser tall fra finansportalen.no. Kun én av ti tror renten er over 20 prosent per år.

– Dette betyr at mange vil få sjokk når de ser hvor fort gjelden vokser, hvis de ikke hver måned betaler tilbake alt de har lånt på kredittkortet, sier Realfsen som er ansvarlig for utvikling av et undervisningsopplegg i matematikk.

Programmet er innrettet etter dagens læreplaner i matematikk, og hjelper tiendeklassinger med å regne på sin fremtidige økonomi. De lærer å sette opp budsjett, og regne på sparing og lån, inkludert kredittkort. Gjennom å bruke prisoversiktene på Finansportalen i programmet, lærer de også mye om hvordan markedet for banktjenester er i virkeligheten. Slik er de bedre forberedt når de blir voksne og faktisk kan bruke tjenester som kredittkort og boliglån, sier Realfsen som tror mange utover tiende klasse kan ha glede av programmet.

Tilhørende filer

Kategori:
Publisert: 8. September 2015 - sist oppdatert: 6. January 2016
Visninger: 5111