Pressemelding fra Finansportalen: Urolig for økonomien? Betal gjeld!

På TV-skjermene flimrer bilder av aksjemeklere, som river seg i håret foran bratt fallende kursgrafer. Eksperter lar seg intervjue med rynket panne, og alvor og autoritet i stemmen. Det er ikke fritt for at den jevne, gjeldstyngede nordmann kjenner en viss uro.

Av: Ann Hege Skogly, Forbrukerrådet

Tirsdag 30. august 2011

Den finansielle situasjonen er kompleks, og mange vender seg til den nærmeste rådgiveren, som gjerne er banken.

 Banken må tenke profitt

–         Det er vel og bra, for samfunnet har glede av lønnsomme banker. Forbrukere og finansaktører lever av hverandre.  Du må bare huske på at det kun er du som har ansvaret for din egen økonomi. Bankene skal sørge for at de er solide, og har ansvaret for å tjene penger på deg, advarer Elisabeth Realfsen. Hun er daglig leder for finansportalen.no, en tjeneste fra Forbrukerrådet.

Hun ser at dette forholdet gjenspeiles i bankenes råd.

 –         Bankene ber jo forbrukerne om å for eksempel opprette spareavtaler med bankinnskudd eller fondssparing, for det har de selv størst nytte av. Så forteller de ikke at det som virkelig lønner seg for de aller fleste er å betale ekstra ned på lån, slår Finansportalens leder fast.

Drømmeavkastning

Hun anbefaler å ta de dyreste lånene først; kredittkortgjeld, forbrukslån og så videre nedover. Så sant du har gjeld, er det ingen spareavtale som kan konkurrere med betaling av avdrag i lønnsomhet. Unntaket er når du for eksempel har en BSU-konto med høyere rente enn den du har på gjelden. Du kan sjekke hvor høy rente du kan få på finansportalen.no.

 Ifølge Finansportalen er 22 prosent per år en middels pris på kredittkortgjeld, eller 15,8 prosent etter skatt.

–         Med andre ord – bruker du sparepengene til å betale ned kredittkortgjeld til 22 prosent årlig rente, gir sparingen din en avkastning på 15,8 prosent etter skatt. Det er få aksjefond som ville gitt deg den samme avkastningen, og du slipper risiko, avslutter Elisabeth Realfsen.

Trykk her og les mer om hvor lønnsomt det er å betale avdrag

 

 

 

Kategori:
Publisert: 30. August 2011
Visninger: 1893