Slik sikrer du deg økonomisk handlefrihet

Bruk deler av ferie- og skattepengene til å betale gjeld. Det er den mest lønnsomme sparemåten, og en god forsikring mot problemer i fremtiden.

Fotograf: CF Wesenberg Kolonihaven

Opphavsrett: Forbrukerrådet/CF Wesenberg Kolonihaven

– Bruk noen av ferie- eller skattepengene til nedbetaling av gjeld, anbefaler Elisabeth Realfsen som er daglig leder av Finansportalen.

Gjeldsfakta

Norske husholdninger setter gjeldsrekord. Vi skylder i gjennomsnitt to årslønner. Dermed har nordmenn langt mer gjeld enn andre europeere. Det meste av gjelden er brukt til boligkjøp, men mange har også tatt opp lån til forbruk. Blant folk i etableringsfasen har hver fjerde en gjeld som er tre ganger inntekten.

Historisk lave renter gjør at folk flest klarer å betale renter og avdrag. Men den høye gjelden vil raskt skape problemer dersom renten eller arbeidsledigheten stiger. Et lite fall i boligprisene vil også gjøre at mange har et boliglån som er høyere enn verdien på boligen.

Rekordlave renter og stigende boligpriser gjør at nordmenn nå har rekordhøy gjeld. Det gjør oss sårbare ved økende rente, arbeidsledighet, samlivsbrudd eller helseproblemer. ”I Norge utgjør privatgjelden en risiko som fort kan føre til en eksplosiv vekst i omfanget av betalingsproblemer om for eksempel finanskrisen skulle slå hardere inn”, skriver SIFO i en ny forskingsrapport om nordmenns privatøkonomi.

Hele 150.000 hushold har allerede betalingsproblemer, ifølge SIFO-rapporten. Finansministeren uttrykker også bekymring for nordmenns låneiver i forbindelse med fremleggelsen av statsbudsjettet.

Finansportalen.no er et godt sted å ta en helsesjekk på privatøkonomien, slik at man kan ta ferie uten økonomiske bekymringer.

 

Betal gjeld før ferien

Snart kommer feriepengene og for mange penger tilbake på skatten. Etter en lang vinter er det fristende å bruke alt på litt luksus i hverdagen. Men å bruke deler av pengene til å slette gjeld, er en god idé.

– Sett av en del penger til å nedbetale gjeld. Begynn med den dyreste gjelden, det vil si kreditt- og kjøpekort, forbrukslån, billån, fleksilån og til sist boliglånet, anbefaler Elisabeth Realfsen som er daglig leder av Finansportalen.no.  

Bankene anbefaler gjerne kundene sine å opprette spareavtaler, og sette pengene sine inn i ulike typer fond eller bankenes egne innskuddsprodukter, fremfor å betale ned gjeld. Ofte er det bankene, ikke kundene, som tjener mest på slik sparing.

– For folk med lån, vil det praktisk talt alltid lønne seg å betale ned på gjelden sin i stedet. Men dette gir jo bankene mindre fortjeneste enn om folk kjøper både gjeld og investeringsprodukter av dem. Jeg antar at dette er grunnen til at de sjelden anbefaler folk å spare gjennom å betale avdrag. Folk må derfor være aktive selv, og stå hardt på at de ønsker å spare ved å nedbetale gjeld, sier Realfsen.

 

Økonomi i sommerform

God økonomi handler også om å ha de beste låne- og forsikringsavtalene. De finner du på Finansportalen.

– Mange betaler altfor mye for forsikringer, lån og banktjenester. På Finansportalen kan du når som helst bytte bank og forsikringsselskap. Og det er store beløp å hente. For kunder som bytter bank og forsikringsselskap, kan det i mange tilfeller være et par tusenlapper å spare per måned. Det gir penger til overs for både ferie og raskere gjeldsnedbetaling. Å ta ferie med lånte penger, er definitivt ikke lurt, sier Realfsen.

 

Kutt boliglånet

På lang sikt er det viktig å tenke på at boligprisene kan falle, slik de har gjort i mange av våre naboland.

– Med dagens priser og gjeldsgrad behøver ikke boligprisene falle mye før verdien er lavere enn gjelden. Da risikerer man å få alvorlige problemer. Det samme gjelder familie eller andre som har kausjonert, sier Realfsen.

– Å redusere gjeldsgraden mens renten er lav og arbeidsmarkedet bra, er derfor smart, sier Realfsen.

 

Kategori:
Publisert: 21. May 2012
Visninger: 3294