Spar tusenlapper på bilforsikring og bilfinansiering

På finansportalen.no kan du i løpet av én halv time spare store summer på bilforsikringen. Det er trygt og selskapene gjør papirarbeidet for deg. Variasjonene i hva du blir tilbudt ved bilfinansiering er også store. Med billigste billån kan du kjøre inntil 25.000 km “gratis”.

Uansett hvor du bor vil det gi deg en god timebetaling å bytte forsikringsselskap. Mest er det å spare for yngre menn og for de som kjøper bruktbil, sier Elisabeth Realfsen, daglig leder av Forbrukerrådets Finansportal.

Har du hatt bilforsikringen i samme selskap lenge? Er du ung? Skal du kjøpt bruktbil eller flytte? I så fall kan Finansportalen nesten garantere at du kan spare mye ved å bytte forsikringsselskap. Det kan også være mye å spare ved å få et gunstig tilbud og så forhandle med eksisterende selskap.

Bytt og spar!

De fleste betaler unødig mye for bilforsikringen. Mange tror også at det er kronglete og tidkrevende å bytte selskap. Slik er det ikke lenger. På Finansportalen er utregning av priser og bytte unnagjort på mindre enn én halv time.

– Tidligere måtte man huske å bytte når regningen fra selskapet kom, såkalt hovedforfall. Men nå kan man bytte når som helst på året. Det selskapet man bytter til, kontakter da det gamle selskapet, som så refunderer det man har til gode, forklarer daglig leder av Finansportalen, Elisabeth Realfsen.

For noen år siden måtte i tillegg ringe rundt til ulike selskaper for å få tilbud, noe som tok mye tid, og sjansen for å finne billigste selskaper var liten. Nå skjer bytte enkelt på Forbrukerrådets nettjeneste, Finansportalen.no, der alle selskapene sorteres etter pris. Det angis også hvor gode betingelser selskapene tilbyr, slik at det er enkelt å velge.

Mye å spare

Vi har regnet ut hva fem ulike kunder, som kjører henholdsvis en ny og en gammel VW Golf, kan spare på å flytte bilforsikringen. Dette fordi Golf i en årrekke har vært en av de mest solgte bilene i Norge.

Uansett hvor man bor, får man god timebetaling for å bytte forsikringsselskap. Mest er det å spare for yngre menn og for folk som kjøper bruktbil.

– Uansett bil og bosted er det gjerne flere tusen kroner å spare for kunder som ikke har byttet på en stund, så det gir en god timebetaling. For folk som er skeptiske til å bytte, er det lønnsomt å sjekke bedre priser på Finansportalen og så forhandle med eksisterende selskap om bedre betingelser, anbefaler Realfsen.

Eksempler på hvor mye man kan spare ved å velge billigste forsikringsselskap for en ny og en eldre VW Golf.

Ny bil              VW Golf 1.4 TSI, 2013 modell               
  Dyreste Billigste

Sparer på

    bytte (kr/år)    

Mann 19 år, Oslo – 0% bonus                                              
    72.800          16.740      56.060
Mann 25 år, Bryne 7.985 3.786 4.199
Kvinne 35 år, Volda 6.695 3.312 3.383
Kvinne 50 år, Oslo 7.677 4.867 2.810
Mann 65 år, Arendal 7.421 6.145 1.276

Forutsetninger bilforsikring: Bonus 70% 1 år, 14.000 km/år, kasko, egenandel 12.000, yngste fører 25 år, alarm. Unntatt 19-åringen med 0% bonus. Priser pr 12. feb. 2014

Eldre bil

 VW Golf 1.4, 80 hk Comfortline, 2006 modell 

  Dyreste    Billigste 

Sparer på

bytte (kr/år)

Mann 19 år, Oslo – med 0% bonus                                      
51.993 25.926 26.067
Mann 25 år, Bryne 6.198 3.922 2.276
Kvinne 50 år, Oslo 7.752 4.829 2.923
Kvinne 35 år, Volda 5.760 2.978 2.782
Mann 65 år, Arendal 6.612 4.195 2.417
Forutsetninger bilforsikring: Bonus 70% 1 år, 14.000 km/år, kasko, egenandel 12.000, yngste fører 25 år, alarm. Unntatt 19-åringen med 0% bonus. Priser pr 12. feb. 2014

Råd om bilforsikring

  • Du behøver ikke vente til hovedforfall med å bytte. Bytt når du vil. Selskapene ordner papirmølla og refunderer eventuelt for mye betalt premie.
  • Om du er kunde i et av de store selskapene, bør du bytte minimum annethvert år.
  • Mange kvier seg, fordi de har mange forsikringer i selskapet. Du kan regne på pakker av de viktigste forsikringene på Finansportalen.
  • Det kreves ingen vitner eller signaturer for å bytte forsikringsselskap, det er gratis og tar minutter.
  • Det er ingen ting som tyder på at de små selskapene er dårligere enn de store, heller ikke hva gjelder erstatningsoppgjør og kundebehandling.
  • Kunder under 25 år, bør vurdere å la foreldre/foresatte stå som eier inntil de er 25 år.
  • Mange får tilbud om billig forsikring for en viss periode ved kjøp av bil hos forhandler. Husk å sjekke og eventuelt bytte selskap når perioden er over.
  • Skader gir bonustap og høyere premie ved bytte. Det lønner seg derfor sjelden å benytte forsikringen på mindre skader. Å velge høy egenandel, gir lavere premie.
  • Vurder om det lønner seg å installere alarm, gjenfinningssystem og leie av låst garasje.

Bil- eller boliglån til bilkjøpet?

Ny bil koster som regel mer enn de fleste av oss har på sparekontoen. Da må bilkjøpet lånefinansieres. Kjøper man ny bil, tilbyr mange forhandlere billån med lav rente, men disse lånene har ofte gunstig rente i kun kort tid.

Hva billånet vil koste deg avhenger dessuten ikke bare av lånerenten, men også av hva du må betale i gebyrer for lånet. I Finansportalen er gebyrene inkludert i beregningen av effektiv rente og oversikten over lånetilbud er rangert etter hvilket tilbud som vil gi deg den laveste effektive renten. Det gjør det lett å finne frem til billigste tilbud.

Egenkapital og kjøp av mer miljøvennlig bil gir billigst billån

Skal lånet sikres med pant i bilen blir du tilbudt de laveste lånerentene om du har full kasko på bilen og selv kan betale 35 prosent eller mer av kjøpesummen. De billigste billånene tilbys ved kjøp av mer miljøvennlig bil og de dyreste billånene er kaskofrie billån.

Finansportalens billånsoversikt viser at det er store variasjoner, fra 5% til 15,85%, i bankenes tilbud om effektiv lånerente på billån. Så det lønner det seg å sammenligne før du bestemmer deg.

Velger du det billigste billånet kan du kjøre 25.000 km “gratis”

Forskjellene på bankenes tilbud er store og du kan spare tusenvis av kroner på å velge det billigste tilbudet. Låner du f.eks. 200.000 kroner til kjøp av en vanlig bil til 350.000 kroner nedbetalt over 5 år viser billånsoversikten i Finansportalen at forskjellen på det billigste og dyreste lånet utgjør hele 24.378 kroner. Med dagens pris på diesel kan du for det beløpet kjøpe cirka 1800 liter og kjøre omtrent 25.000 km “gratis”.

Lavere lånerente med sikkerhet i bolig

Bankene tilbyr deg lavere lånerente ved sikkerhet for lånet i bolig sammenlignet med sikkerhet i bilen. Har du “ledig” sikkerhet i boligen kan du spare låneutgifter på å låne opp til bilkjøpet med refinansiering av boliglånet. Men da må du også øke avdragsbeløpet på boliglånet med det samme avdragsbeløpet du ville hatt på billånet.

Ellers vil du komme til å nedbetale på bilen lenge etter at den har mistet sin verdi – og kan faktisk ende opp med å ha betalt mer i lånerenter for bilen enn om du hadde valgt et vanlig billån, avslutter Elisabeth Realfsen, daglig leder av Finansportalen.

Andre ressurser

Kategori:
Publisert: 11. March 2014
Visninger: 3480