Fordeler og ulemper ved å bytte – Hva bør jeg tenke på?
Fordeler ved å bytte til fripolise med investeringsvalg
- Du vil kunne velge en høy aksjeandel for din pensjonsbeholdning, noe som normalt vil gi en høyere avkastning over tid.
- Investeringsvalg vil generelt sett være mest gunstig hvis du har lav rentegaranti og mange år igjen til pensjonsalder.
- Du bestemmer selv hvilke fond du vil investere i. Les mer om fond og ulike spareprofiler du kan velge.
- Du slipper å dele 20 prosent av meravkastningen (ut over din garanterte rente) med livselskapet.
Ulemper ved å bytte til fripolise med investeringsvalg
- Du gir fra deg garantien – uten å få noe igjen for det. Hvis verdien av garantien er positiv, betaler du derfor i praksis en oppstartskostnad for å komme i gang med investeringsvalg.
- Fra 1.1.2022 har det kommet endringer i regelverket som åpner for at selskapene kan betale deg for at du sier fra deg garantien. Hvis du bytter før selskapet klargjør hvorvidt de kommer til å tilby sine kunder kompensasjon i forbindelse med overgang til fripolise med investeringsvalg, kan du gå glipp av betaling for verdien av garantien.
- Du overtar all risiko for verdiutviklingen på din pensjonsbeholdning, og har ikke lenger en garantert pensjonsytelse i avtalen. Avkastningen kan derfor bli lavere enn den garanterte renten.
- Du må betale høyere forvaltningskostnader.
Andre vurderinger
Hvis du har annen langsiktig sparekapital som kan plasseres i aksjer kan det også være fornuftig å beholde den garanterte fripolisen. Det anbefales å ha en andel av sparekapitalen i rentebærende obligasjoner, og den anbefalte andelen stiger med alderen. Hvis du uansett skal ha en del midler i sikre plasseringer, kan det være lurt å beholde den sikre rentegarantien på for eksempel tre prosent fremfor en risikofri statsobligasjon med to prosent.
Fripolisekalkulatoren beregner et anslag og er ikke en uangripelig fasit. Hvis utsiktene til høyere forventet avkastning med investeringsvalg er gode, kan det derfor være fornuftig å si fra seg selv en positiv garantiverdi.
- Utgjør verdien av garantien mellom 0 og 5% av pensjonskapitalen (flytteverdien), betaler du en forholdsvis lav pris for å bytte til investeringsvalg.
- Utgjør verdien av garantien over 15% av pensjonskapitalen (flytteverdien), betaler du en forholdsvis høy pris for å bytte til investeringsvalg.
Finansportalen gir ikke individuelle råd
Finansportalen gir ikke individuelle råd knyttet til finansielle plasseringer eller valg av finansielle produkter eller løsninger. Vi gir generelle råd og veiledning. Du må selv vurdere fordeler og ulemper ved å bytte til fripolise med investeringsvalg. Valget avgjøres av din totalvurdering. Tapet av verdien av garantien taler isolert sett mot å bytte. Verdien av garantien er prisen du betaler for å kunne velge en høyre aksjeandel for din pensjonskapital. Dette kan gi deg en høyere pensjonskapital på sikt, men ikke uten risiko. Risikoen for verdisvingninger i aksjemarkedet er normalt prisen du må betale for å kunne forvente en høyere avkastning. Bytter du til fripolise med investeringsvalg må du være klar over at du betaler dobbelt for en forventet høyere avkastning fra aksjemarkedet: Du betaler først ved tapet av verdien av garantien; i tillegg betaler du ved å godta risikoen for svingninger som alltid ligger i aksjemarkedet.

Fripolise med investeringsvalg hvor kunden har valgt risikofri plassering burde lede til samme pensjonsytelser fra 67 år som den garanterte fripolisen. (Dette vil bare skje hvis fripolisekunden får med seg verdien av garantien ved bytte til investeringsvalg. Dette er ikke tilfellet i dag.)
Det finnes altså generelle fordeler og ulemper ved å bytte til fripolise med investeringsvalg. Valget vil også avhenge av individuelle forhold – som for eksempel hvor høy din garanterte rente er – samt din evne og vilje til å akseptere verdisvingninger på pensjonskapitalen.
Du kan kontakte ditt pensjonselskap, eventuelt bruke selskapets nettbaserte verktøy, for å få beregnet prognoser for alderspensjon, basert på en alternativ aksjeplassering i fripolise med investeringsvalg. (se f.eks.: Storebrand og DNB)