Offentlig tjenestepensjon (Gammel ordning)
Alle som jobber i stat og kommune, og som er født før 1963, har ytelsespensjon på jobben. Det betyr at pensjon fra jobben pluss pensjon fra folketrygden tilsammen utgjør en viss prosentandel av lønnen du har når du slutter.
I staten er pensjonsytelsen alltid 66 prosent av sluttlønnen. Det er den også i de fleste kommuner. I noen kommuner kan ytelsen være 70 prosent.
Eksempel:
Du er født før 1957 og statsansatt. Summen av din folketrygdFolketrygden er en obligatorisk forsikringsordning for alle som er bosatt i Norge. Folketrygden gir økonomisk stønad ved sykdom, svangerskap og fødsel, arbeidsløshet, alder, uførhet, dødsfall og tap av forsørger.
Mer om Folketrygden og tjenestepensjonTjenestepensjon er pensjon fra jobben. Arbeidsgiver plikter å betale inn til pensjonen din. Du kommer til å få tjenestepensjon både fra nåværende og tidligere arbeidsgivere.
Mer om Tjenestepensjon fra jobben skal da bli 66 prosent av den lønnen du har når du slutter som 67-åring, forutsatt at du da har stått i ordningen i minimum 30 år. Tjener du 600 000 kroner når du er 67, og har jobbet i offentlig sektor i minimum 30 år, blir samlet pensjon rundt 400 000 kroner.
Maksimal lønn som teller med i beregningsgrunnlaget i pensjonsordningen er 12 G (G er folketrygdens grunnbeløp som reguleres i mai hvert år).
Tjenestepensjon i offentlig sektor er livsvarig. Du kan først ta ut pensjonen fra du er 67 år. Offentlig AFP (gammel ordning) er en tidligpensjonsordning for årene 62 til 67 år. Les mer om AFP her.
Levealdersjustering av offentlig tjenestepensjon
Fra 2011 fikk vi reglene om levealdersjusteringLevealdersjustering av pensjon betyr at den årlige pensjonsutbetalingen du skal motta justeres i forhold til forventet levealder for ditt årskull.
Mer om Levealdersjustering i alderspensjons fra folketrygden og i offentlig tjenestepensjon. Prinsippet om at pensjonen skal justeres i forhold til forventet levealder ble innført for å sikre bærekraft i pensjonssystemet, etterhvert som gjennomsnittlig levealder øker. De som omfattes av levealdersjustering må i utgangspunktet stå lenger i jobb (dvs. ut over 67 år) for å oppnå samme pensjonsnivå (jf. 66% av sluttlønn).
I hvilken grad du blir berørt av levealdersjustering kommer an på når du er født. Alle som er født etter 1943 omfattes i utgangspunktet av levealdersjustering, men enkelte årskull kompenseres gjennom en individuell garanti slik at:
- Hvis du er født før 1959 og har full opptjening (30 år), skal pensjonen likevel komme opp på garantinivået (66% av sluttlønn) ved uttak fra 67 år.
- Alle som er født i 1959 og senere, berøres av levealdersjusteringen. Vil du ha 66 prosent av lønn i samlet pensjon, må du jobbe i mer enn 30 år. Slutter du (som 67-åring) etter 30 år i offentlig tjenestepensjon, blir pensjonen lavere enn 66 prosent.
- Årskullene 1959, 1960, 1961 og 1962 vil fra 2020 bli delvis omfattet av den individuelle garantien. Disse kullene får en nærmere bestemt andel av garantitillegget som er gitt til medlemmer født i 1958 og tidligere. Les mer om individuell garanti her.
Ny offentlig tjenestepensjon gjelder kun for de som er født i 1963 eller senere. Klikk her for å lese om den nye pensjonsordningen.
Krever innlogging hos Statens pensjonskasse.
Noen kommuner har egne pensjonskasser som må kontaktes direkte. Krever innlogging hos KLP.