Dyrt å være pakket inn av banken

Én av ti bankkunder oppgir bankenes produktpakker som hovedgrunnen til at de ikke bytter bank. – Lag «pakker» selv, oppfordrer Forbrukerrådet.

 

­– Bankenes produktpakker kan være satt sammen slik at noen av produktene er mer konkurransedyktige enn andre. Å beregne hvor konkurransedyktig en produktpakke er i forhold til en annen er imidlertid en så stor regneoperasjon at vi i praksis i dag har et lite gjennomsiktig forbrukermarked for finansielle tjenester. Dette taper kundene på, advarer Elisabeth Realfsen, daglig leder for Forbrukerrådets tjeneste finansportalen.no. En undersøkelse foretatt av Finansportalen viser at produktpakker er en viktig grunn til at folk ikke bytter bank.

– Disse tapene kan du heldigvis gjøre noe med. Du er kanskje mindre innelåst enn du tror, sier Realfsen.

Ifølge Realfsen trenger du bare å være litt aktiv. Bruk finansportalen.no og sy sammen bank- og forsikringstjenester tilpasset ditt eget behov.

 

Lag din egen pakke

Her er Finansportalens råd til deg som ønsker å være en fri og uavhengig bankkunde:

·         Sett sammen din egen pakke med konkurransedyktige tilbud. Som hovedregel bør du ha et kundeforhold til minst tre banker. Én bank for lån, én for innskudd, og en tredje for betalingstjenester.

·         Om boliglånet i en pakke ser svært billig ut, er sannsynligvis tilleggsproduktene ikke like konkurransedyktige. Det kan godt hende at du kommer like godt ut av det ved å velge det beste boliglånet som ikke forutsetter at du kjøper tilleggstjenester. Velg alltid det enkle og gjennomsiktige, fremfor det uoversiktlige tilbudet.

·         Innskuddene dine bør du sette i den banken som tilbyr best rente – her er det også ganske lett å finne enkeltstående og meget konkurransedyktige tilbud.

·         Ofte er det lave renter på brukskontoer – de aller fleste gir nedimot null prosent i innskuddsrente.  Du bør i hvert fall ikke ha flere penger på en slik konto enn det absolutt nødvendigste for å oppfylle bankens krav om «aktiv lønnskonto». Sjekk også hva banken egentlig mener med dette kravet. Lag gjerne et automatisk utbetaling fra lønnskontoen hver måned til en konto med høyere rente.

·         Ikke stol på at forsikringene du må ta opp for å få et boliglån, er spesielt billige. Sannsynligvis er de dyrere enn om du kjøper dem separat.

·         Forsikringene dine bør du legge ut på egne «anbudsrunder» i finansportalen.no. Å sause forsikring sammen med bank- og investeringstjenestene kan bare føre til at du blir mer og mer i tvil om hva du faktisk betaler.

·         I det hele tatt er rådet: Sjekk prisen, og vær aktiv.

 

Kategori: ,
Publisert: 21. April 2016
Visninger: 2088